Fetva

Si të menaxhojmë fetarisht virusin Korona?

Besimtari nuk duhet të jetë pjesë e panikut, por të shfaqë natyrë optimiste, duke shpresuar se Allahu do ta mbrojë ose do ta shërojë. Por edhe në rastin më të keq besimtari e di shumë mirë, që çdo gjë nuk ndodh pa caktimin dhe urtësinë e Allahut dhe kjo e shtyn atë, që të ruajë qetësinë, por dhe të këshillojë të tjerët për të njëtën gjë

Share
Read More
Fetva

A i tregohet të sëmurit me kancer për sëmundjen që ka?

Nëse ia fshehin të vërtetën do të thotë që nuk mund të marrin masat e duhura për të gjetur shërim dhe për ta kërkuar atë. E nëse përballen me të vërtetën do të mobilizohen për të gjetur alternativa më të forta për shërim, duke filluar nga këndimi i Kuranit në formën e rukjes, lutjeve të ndryshme, dhënien e sadakasë e deri te mjekësia alternative.

Share
Read More
Njoftime

Ismail efendi Ndroqi dekorohet me titullin e lartë “Kalorës i Urdhrit të Skënderbeut”

Ismail efendi Ndroqi e merr titullin Kalorës i Urdhrit të Skënderbeut për kontributin e shquar në shpalljen e Tiranës kryeqytet. Në emër të familjes Ndroqi titulli iu dorëzua nga presidenti i Republikës Ilir Meta nipit të Ismail efendiut dr. Zamir Ndroqi, edhe ky një figurë e mirënjohur e komunitetit tiranas me shërbimin e tij në fushën e mjekësisë.

Share
Read More
Sociale

Praktikat e ndryshimit social dhe ideologjitë*

Shqipëria ka vuajtur nga një diktaturë e tillë, që nisi me premtime të bukura dhe ëndrra të mëdha, por që degjeneroi edhe për shkak të ideologjisë së saj të panatyrshme, në atë që tashmë e dimë. Kështu që për aq kohë sa baza etike nuk është parimi më i lartë i çdo gjëje dhe grupet e interesuara për ndryshim nuk shkojnë drejt mbylljes, dhe për aq kohë sa ky themel etik nuk lidhet pazgjidhshmërisht me të vërtetën hyjnore dhe mbikëqyrjen e saj, që garanton vazhdimësinë e pastërtisë së saj, çdo nismë apo grupim i shoqërisë sonë që synon ndryshimin për mirë, është i destinuar të dështojë në përmirësimin e situatës, ose të degradojë në një formë të caktuar të diktaturës politike dhe institucionale.

Share
Read More
Njoftime

Bibliotekës së LHSH i shtohen tituj të rinj

Dr. Çelo Hoxha vjen në drejtim të këtij Instituti pasi ka zëvendësuar prof. Dr. Agron Tufa, i cili në gjithë këto vite e ka drejtuar këtë institucion duke pasur botime të shumta mbi persekutimet e regjimit komunist dhe pasi ka denoncuar publikisht aktorët e atij regjimit të egër. Kryetari i LHSH Sokol Kondakçiu e uroi për marrjen e detyrës së re dr. Çelo Hoxha dhe e falënderoi për kontigjentin prej 35 titujsh që u dhurua për Bibliotekën e LHSH, si dhe i kërkoi këtij të fundit për mundësitë e një bashkëpunimi në të ardhmen.

Share
Read More
Fetva

Gjykimi rreth abortit

Dijetarët kanë rënë dakord unanimisht, se nëse aborti kryhet pasi është futur shpirti është e ndaluar në mënyrë kategorike dhe sipas shumicës së dijetarëve shpirti futet pasi janë plotësuar 120 ditë, pra pas plotësimit të tre etapave të përmendura në Kuran dhe në hadithin profetik, pikë uji, droçkë gjaku dhe copë mishi e përtypur, secila nga 40 ditë. Shiko ajetin 5 të sures Haxh dhe hadithin nr. 3208 te Buhariu dhe nr. 2643 te Muslimi.

Share
Read More
OPINION

Zjarri i indinjatës

Personazhi i vitit që shpallet çdo fundviti prej disa vitesh në Shqipëri, i përzgjedhur nga media, për kontribute shoqërore, është një tregues i qartë sesi myslimanët përvetësojnë pa asnjë lloj filtri çdo sjellje që i ofron grupi i personave me kapacitete simbolike. Mjafton të tingëllojë bukur që ne të mos i rezistojmë dot joshjes, madje garojmë me të gjitha forcat, pa vetëdijen se jemi brenda një sistemi që na pret krahëhapur për sa kohë që ne vetëm sa e shëndoshim atë dhe nuk e vëmë aspak në pikëpyetje kapacitetin dhe autoritetin e tij.

Share
Read More
Revista KIBLA

Në dyert e Mëshirës- Nata e Kadrit

“Allahu xh.sh. e ka fshehur atë si shumë gjëra të tjera; kështu Ai e ka fshehur kënaqësinë (razinë) e Tij në respektin që i bëjmë, ka fshehur hidhërimin e Tij për mëkatet që bëjmë, ka fshehur përgjigjen në Dua-lutje, që t’i bëhen lutje sa më shumë; e ka fshehur edhe këtë natë që t’i madhërojmë të gjitha netët e Ramazanit, e sidomos, dhjetë netët e fundit të tij.

Share
Read More
Bashkohore

Rinia që s’joshet

Rinia duhet të frymëzohet nga historitë e përmendura në Kuran, dhe një prej tyre padyshim që është edhe historia e djelmoshave të cilët refuzuan sjelljen e shoqërisë së tyre. Edhe pse qenë shumë të rinj ata nuk u përkulën para askujt përveç Allahut, që lëshoi dritën e besimit në zemrat e tyre. “Ata ishin djelmosha që besuan në Zotin e tyre dhe Ne ia shtuam udhëzimin”.

Share
Read More